Jiu-Jitsu

HET BEOEFENEN VAN JIU-JITSU (vanaf 8 jaar)

Jiu-Jitsu is geschikt voor jong en oud. De beoefenaar, de Jiu-Jitsuka, leert zich te verdedigen tegen verschillende soorten aanvallen. O.a. het uitvoeren van bevrijdingen, worpen en grepen. Daarnaast leert hij/zij ook aanvalstechnieken toe te passen, zoals stoten, trappen, worpen, klemmen en verwurgingen.

Jiu-Jitsu is een zeer effectieve technische zelfverdedigingskunst. Oefeningen dienen vaak herhaald te worden, voordat deze effectief en adequaat kunnen worden toegepast. Dat geldt overigens voor elke tak van sport of discipline.

De technieken worden onderverdeeld in:

  1. Staande oefeningen (worpen, klemmen, verwurgingen, trappen en stoten)
  2. Grondoefeningen (houdgrepen, arm- en beenklemmen en verwurgingen)
  3. Verdedigen tegen aanvallen met mes of slagwapens.

Om veilig te kunnen oefenen worden de technieken niet “full contact” uitgevoerd en grepen en klemmen natuurlijk niet “doorgezet”. De wedstrijden zijn daarom ook gebonden aan regels en wordt onsportief gedrag bestraft.

Tot in het begin van de jaren tachtig was de Zwarte Kersebloesem (zwarte band) het hoogste wat men aan de hand van bepaalde vaardigheden kon behalen. Vanaf dat moment werd het Jiu-Jitsu nieuw leven ingeblazen. De oefenstof werd verder uitgebreid en werd ook het E-Bo-No-Kata (vaststaande series oefenstof) ingevoerd. Vanaf die tijd kon men ook een hogere DAN behalen. Nieuwe impulsen werden er gegeven door een wedstrijdsysteem in te voeren (zoals in het Judo) het zogenaamde Fighting System en Duo System. Het laatste systeem houdt in dat een team de beste en origineelste technische oplossingen tegen verschillende aanvalsvormen moet kunnen laten zien.

Examens

Er zijn 2 keer per jaar examens. Je komt ervoor in aanmerking als je regelmatig de lessen volgt en de leerstof redelijk beheerst.

Kleding

De benodigde kleding is een wit judopak met slippers en een sporttas. In verband met “sparren” heeft men ook vuistbeschermers nodig. Deze artikelen zijn bij de sportschool verkrijgbaar

Rooster Jiu-Jitsu bij Budoschool Yotosama:

DAGTIJDSPORTGROEP
Dinsdag16.15 – 17.15Jiu-Jitsu8 – 12 jaar
Donderdag17.15 – 18.15Jiu-Jitsu10 – 18 jaar
Donderdag20.30 – 21.45Jiu-Jitsuvanaf 18 jaar