Buki Waza

fa13d48a-0dec-47a9-a292-602bfaefe73c.jpgEen jo is een stok van 1,28 cm lang, een bokken is een houten zwaard en een tanto een houten mes.

Jo- en bokkentrainingen zijn er voor junioren en senioren die eens iets anders willen dan judo, aikido of jiujitsu. Bij judo, aikido en jiujitsu heb je lichamelijk contact met elkaar. Jo/bokken trainingen zijn meer individueler, d.w.z. je hebt elkaar niet vast. Wel heb je contact met elkaar via de stok, het houten zwaard of het mes.

Er zijn oefeningen die je in je eentje doet en er zijn oefeningen met een zgn. tegenstander. De meeste oefeningen zijn een reeks van vaste patronen; deze worden aangeduid als ‘kata’. Dus een kata is een vast patroon van oefeningen die je in je eentje doet of samen met een ander.

Steek, slag en afweer zijn de hoofdpunten waar alles om draait en alles wordt  links en  rechts uitgevoerd. Jo’s, bokken’s en tanto’s hangen in het rek in de dojo (oefenzaal); die kun je voorlopig gebruiken tijdens de les. Verder heb je een budopak (judopak) nodig,  slippers en een sporttas. Alles kun je bij de sport-school kopen, maar het is niet verplicht. Als je een ander adres weet of je kunt iets tweedehands aanschaffen, dan ben je daar vrij in.

De jeugdtrainingen (vanaf 9 jaar) zijn op woensdag van 19.30-20.30 uur en de seniortrainingen zijn op maandagavond van 19.30-20,45 uur.