Aikido

Harmonie tussen geest en lichaam (vanaf 7 jaar)

Van alle budo-disciplines (verzamelnaam voor Japanse krijgskunsten) is Aikido tegelijkertijd de jongste en een van de oudste. De jongste omdat Morhei Ueshiba, stichter van het moderne Aikido, in 1969 is overleden en de oudste omdat aikido steunt op zeer oude theorieën.

Aikido is tevens een van de moeilijkst te leren krijgskunsten, omdat harmonie tussen geest en lichaam een essentiële vereiste is voor het goed beoefenen van deze kunst. Aikido beoogt niet alleen het sterk en soepel maken van het lichaam, maar er wordt vooral de nadruk gelegd op het ontwikkelen van een innerlijke kracht, die kortweg “ki” wordt genoemd.

Ki

Ki is een universele kracht die in alle levende wezens huist en in wezen neutraal is, dus ten goede of ten kwade kan worden gebruikt. Iedereen bezit deze Ki in meer of mindere mate. Aikido technieken helpen de beoefenaar deze ki te ontwikkelen of te harmoniseren.

Voor de Westerling is ki een moeilijk begrip, omdat ki onzichtbaar maar wel voelbaar is. Ki stelt je in staat om als deze “gebundeld” is je tot onvoorstelbare acties te doen bewegen.

Krijgskunst

Aikido is een krijgskunst die meer steunt op algemene principes, dan op streng afgeleide technieken. De o.a. cirkelvormige bewegingen, concentratie op het eigen centrum, balansverstoring, het verkrijgen van inzicht in de aanval van de tegenstander, het voortdurend behoud van de juiste afstand, en voortal timing en snelheid zijn een paar hoofdaspecten in het aikido.

De manier waarop lichaam en geest de ruimte om zich heen beheersen, is in feite belangrijker dan alleen maar techniek. Elke aikidotechniek kent namelijk veel variaties die allemaal afhangen van de instelling van de aikidoka. Aikidotechnieken kunnen heel gracieus worden beoefend met weinig nadruk op het aspect zelfverdediging. In dat geval worden de bewegingen heel ruim uitgevoerd en bezitten ze een bijna choreografische schoonheid.

Aikidotechnieken kunnen echter ook kort en zeer effectief als een zelfverdedigingsysteem worden aangewend dat zijn gelijke niet kent, maar waarbij de aikido zijn aanvaller niet nodeloos zal kwetsen. Deze hoge ethische waarde maakt aikido zeer geschikt om niet alleen het lichaam, maar ook de persoonlijkheid te vormen.

Ki als onderdeel van je leven

Aikido stelt hele hoge eisen aan een leraar (sensei): een perfect inzicht in de achtergronden van de technieken, een voorbeeldige lichaamsbeheersing, maar ook een inzicht in de onbeperkte mogelijkheden van de geest. Aikido is en blijft, ook voor de grootste meester, een steeds zoeken naar evenwicht, naar de juiste manier. Daarom moet elke les weer aangevangen worden met vernieuwde vastberadenheid om de harmonie tussen lichaam en geest te bevorderen.

Het trainen in de oefenzaal (dojo) is belangrijk, maar het is niet de enige methode. Het geleerde van de aikidoprincipes, de concentratie van het centrumpunt in je onderbuik vasthouden en het uitwisselen van je ki met het geheel, zou een deel van je leven moeten worden. Wanneer je je ki gebruikt op een moment dat je dat wilt en de principes van aikido toepast in alles wat je dagelijks doet, dan maak je je leven een stuk aangenamer en heeft dit ongetwijfeld een positieve invloed op je omgeving.

Lichaamshouding en ademritme

De training is gebaseerd op een rechte lichaamshouding met gebruikmaking van een juiste ademritme (kokyu). Kokyu is in het aikido een begrip (ko = uitademen, kyu = inademen)  en nodig om de aikidotechnieken, zoals worpen en klemmen ontspannen en met veel kracht (ki) te kunnen uitvoeren. Stabiliteitsoefeningen (voetenwerk), taisabaki (lichaamsverplaatsingen), om eventuele ongewapende als gewapende aanvallen te ontwijken en te controleren, zijn van belang.

Wapentraining, klemcontrôles en worpen

Ook wapentraining is een belangrijk onderdeel in het aikido. De tanto (houten mes), bokken (houten zwaard) en de jo (stok) zijn wapens met verschil in lengte en nodig om de afstand (ma-ai) te leren inschatten, wanneer en hoe je moet verplaatsen bij een eventuele slag of steek met deze wapens. Het op tijd verplaatsen (timing), met de reeds eerder vermelde belangrijke begrippen is nodig voor het utvoeren van een goede aikido-techniek.

In het aikido bestaan de zelfverdedigingstechnieken meestal uit klemcontrôles en worpen. Allerlei verschillende aanvalsvormen komen aan de orde. Pakken van de polsen, kleding, omvattingen van zowel voor als achter, slagen, stoten en trappen en soms combinaties ervan, kunnen staand en op de knieën worden uitgevoerd, zowel links als rechts. Dit alles om de motoriek en het coördinatiegevoel te ontwikkelen.

Aikido voor kinderen

Gelet op het bovenstaande is het duidelijk dat aikido daardoor ook zeer geschikt is voor opgroeiende kinderen. Aikido kent geen wedstrijdvorm. De ontwikkeling is gericht op de totale mens zonder te moeten presteren, beter en sterker te moeten zijn dan de ander is niet van belang.

Voor de jongste kinderen zijn de technieken aangepast en zijn de “scherpe kantjes” er wat afgehaald. Rekening houden met je partner, het serieus bezig zijn, het leren concentreren, het ontdekken van je eigen kunnen staan centraal en versterkt het zelfvertrouwen.

Examens

Er zijn 2 keer per jaar examens. Je komt ervoor in aanmerking als je regelmatig de lessen volgt en de leerstof redelijk beheerst.

Kleding

De benodigde kleding is een wit judopak met slippers en een sporttas. Deze artikelen zijn bij de sportschool verkrijgbaar.

Rooster Aikido bij Budoschool Yotosama:

DAGTIJDSPORTGROEP
Maandag18.15 – 19.15AikidoJeugd 7-9 jaar & 10-15 jaar
Maandag19.15 – 20.30Aikido16 jaar en ouder
Dinsdag09.30 – 10.45Aikido16 jaar en ouder
Woensdag19.15 – 20.30Aikido16 jaar en ouder
Donderdag09.30 – 10.45Aikido16 jaar en ouder