Hatha Yoga

Ademen, bewegen, ontspannen

YOGA is het verrichten van een serie lichamelijke oefeningen, die misschien lijken op gymnastiekoefeningen, maar anders opgebouwd zijn en uitgevoerd worden en ook een totaal andere uitwerking hebben, nl. niet alleen op spieren, maar ook op klieren, zenuwbanen, organen zoals longen, hart, lever, milt, hersenen, ogen enz.

YOGA komt oorspronkelijk uit het Oosten, maar wordt hier wel degelijk aangepast aan de westerse mentaliteit, waar het leven en de mens volkomen anders is. Wij leven hier haastig, onrustig, gespannen; worden vaak geleefd, wat met zich meebrengt dat wij allerlei psychische kwalen en klachten krijgen, zoals slapeloosheid, spierpijn, migraine, ademhalingsmoeilijkheden, hyperventilatie, astma, angsten, depressies, complexen en verslavingen. Mede door een verkeerde ademhaling kunnen allerlei klachten ontstaan.

YOGA helpt je om weer contact te krijgen met je eigen lichaam, je ademhaling te verbeteren, je spieren losser te maken en de wervelkolom soepel en gezond te houden. Ook leer je, hoe te ontspannen. Dit alles heeft dan weer uitwerking op je geest, je denken; die wordt rustiger, evenwichtiger.

In de les

Een klein overzicht wat er in een les o.a. gedaan wordt.
Allereerst ademhalingsoefeningen, losmaak oefeningen, evenwichtsoefeningen. Daarna diverse lichaamshoudingen in combinatie met de ademhaling. Aan het eind van de les ontspannen liggen. Iedereen kan meedoen. Leeftijd is onbelangrijk. Ook gebreken, zoals bijv. een knie die niet mee wil.

Doen wat je kunt en accepteren wat je niet kunt

YOGA is doen wat je kunt en accepteren wat je niet kunt of misschien pas over een half jaar door oefening. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan je huisarts.

Wil je echt resultaat hebben, probeer het dan een jaar. Na een paar keer yoga te hebben gedaan kun je er echt nog niets van zeggen. Even volhouden dus.

Kleding

Makkelijk zittende kleding, slippers voor het gaan en naar het komen van de zaal, een handdoek op erop te liggen en een slaapzak of deken voor de eindontspanning.