Judo

Zeer geschikt voor jeugd wegens het opvoedende en vormende karakter

JUDO is niet alleen een wedstrijdsport, maar het is vooral ook een recreatiesport die bedoeld is voor het algemeen welzijn en lichamelijke opvoeding.

Zachte weg

JU-DO, wat letterlijk “zachte weg” betekent, is door de ontwerper van het JUDO en oprichter van de KODOKAN (1882), prof. Kano, ontwikkeld. Uit het oude JIU-JITSU heeft hij die elementen eruit gehaald en aangepast om het voor iedereen mogelijk te maken om, wat hij toen noemde, het “judo” te beoefenen. Enige jaren later werd het judo door het Japanse Ministerie van Onderwijs erkend en werd het op alle Japanse scholen onderwezen.

Na 1938 werden leerlingen van Jigoro Kano in Europa gestationeerd. Kawashi (Frankrijk), Koizumi (Engeland), Hanna Rhi (Duitsland) en hadden zij de opdracht het JUDO te verspreiden. Enige jaren later werd het JUDO ook in Nederland bekend.

Opvoedend karakter

Momenteel wordt het op grote schaal beoefend en kent het vooral veel jeugdleden wegens het opvoedende karakter. Het met elkaar rekening houden komt in het “spel” zeer nadrukkelijk naar voren. Niet bang hoeven te zijn komt naar voren door het beoefenen van diverse belangrijke lichamelijk prestaties, zoals duwen, trekken, tillen, stappen, hinken, springen, kruipen, rollen, kortom allerlei belangrijke oefeningen waarbij het lichaam benut en gebruikt wordt, hetgeen voor de jeugd tijdens de groei en ontwikkeling van hun lichaam onmisbaar is.

Kennis, vaardigheid en stabiliteit

JUDO is een sport, spel en een kunst, waarbij het erop aankomt de “tegenstander” d.m.v. zijn eigen kracht (bewegingen) – hetgeen bij wedstrijden tussen de judoka die aan elkaar gewaagd zijn, vaak verloren gaat – uit balans te brengen en te werpen (been-, heup- of schouderworp) of proberen onder controle te krijgen en te houden (houdgrepen). Kennis, vaardigheid, inzicht, training, stabiliteit zijn nodig voor het toepassen van een goede judo-techniek. Dat een ieder zich dat kan aanleren door serieus te oefenen, behoeft natuurlijk geen betoog.

Jigoro Kano had een systeem ontwikkeld met als voornaamste doel: het vormen van een goede geestelijke en lichamelijke houding. Daarnaast stelt het de beoefenaars in staat onderlinge wedstrijden aan te gaan om hun eigen vorming met die van anderen te meten.

Examens

Er zijn 2 keer per jaar examens. Je komt ervoor in aanmerking als je regelmatig de lessen volgt en de leerstof redelijk beheerst.

Kleding

De benodigde kleding is een wit judopak met slippers en een sporttas. Deze artikelen zijn bij de sportschool verkrijgbaar.

Pukkie-Judo

Wist u dat Budoschool Yotosama ook Judo lessen aanbiedt voor de allerkleinsten? Voor de leeftijd van 4 tot 6 jaar introduceren wij het Pukkie-Judo.
Lees op de Pukkie-Judo informatie pagina hier meer over.

Rooster Judo bij Budoschool Yotosama:

DAGTIJDSPORTGROEP
Maandag17.15 – 16.15JudoWedstrijdgroep 1
Dinsdag17.15 – 18.15Judo7 – 12 jaar
Dinsdag18.15 – 19.30JudoWedstrijdgroep 2
Woensdag13.30 – 14.15JudoPukkie 4 – 6 jaar
Woensdag14.15 – 15.15Judo7 – 12 jaar
Woensdag15.15 – 16.15JudoWedstrijdgroep 1
Donderdag18.15 – 19.15Judo12 – 18 jaar
Donderdag19.15 – 20.30JudoWedstrijdgroep 2
Vrijdag16.30 – 17.15JudoPukkie 4 – 6 jaar
Vrijdag17.15 – 18.15Judo7 – 12 jaar