Succes op Balkan Open Jiu-Jitsu!

Met een vijftal sporters en toeschouwers reisde Yotosama afgelopen donderdag af naar Podgorica, Montenegro waar de Balkan Open Jiu-Jitsu Kampioenschappen gehouden werden. Vanaf de u18 jaar en ouder waren naast de medailles ook punten voor de Ranglijst te verdienen. Met meer dan 1250 deelnemers uit 24 landen was het erg druk bezet wat uiteindelijk ook “nachtwerk” werd…

Op vrijdag, de eerste competitie dag waren Duncan de Jong (u14 -55 kg) en Jay Neutink (u18 -66 kg) actief.

Duncan de Jong (u14 -55 kg):

Duncan moest als eerste beginnen tegen de Roemeen Panus, ondanks toch wel duidelijk overwicht werd een te gemakkelijke ingezette worp overgenomen waarna in de 3e Fase de gretigheid van Duncan fataal werd en ook hier op een ippon tegen “liep”. Panus had nog alleen de eerste fase nodig en dat was een onmogelijke taak om dat in de resterende tijd te voorkomen. Een niet ingecalculeerde verliespartij zorgde dus ervoor dat Duncan in de herkansingsronde belandde. Hier had Duncan de pech dat Titelfavoriet Spasic (SRB) door een diskwalificatie de volgende tegenstander was en Duncan zijn Balkan’s avontuur beëindigde.

Jay Neutink (u18 -66 kg):

Met maar liefst 24 deelnemers waarvan de meesten al actief zijn geweest op EK’s en WK’s een zeer sterke poule, ook de top 3 van het afgelopen EK was aanwezig. In de eerste ronde begon Jay voortvarend tegen Janketic (SRB) en kwam op een ruime voorsprong, maar gaf deze toch weer op waardoor het aan het einde toch erg spannend werd en er nipt met 10-9 werd gewonnen. In de 2e ronde gebeurde eigenlijk hetzelfde tegen de Italiaan La Barbera, maar Jay wist dit nu wel tactiesch uit spelen en ging met een 14-9 naar de kwartfinale. Hier wachtte de Belg Proost die met Full Ippon werd verslagen waarna in de halve finale Tsymbal uit Ukraïne de volgende tegenstander was. De nummer 3 van het laatste EK was duidelijk nog een maatje te groot waarna Jay om het Brons mocht tegen Markovic (MNE). Inmiddels liep de klok al tegen 11 uur ’s avonds aan en was de pijp aardig leeg. Markovic ging er met het Brons er vandoor waardoor Jay op respectievelijk een 5e plaats eindigde. Een goede prestatie gezien zijn geringe wedstrijdervaring in dit deelnemersveld. Grootste winst is de ervaring die hij huiswaarts meeneemt!

Na een rommelige weging, mochten Melvin de Jong (u12 -38 kg), Shreyas Dasrath (u12 +55 KG), Jay Neutink (u18 -66 kg Newaza/BJJ) en Dominique Oost (Adults -52 kg) zich klaarmaken voor de wedstrijddag op zaterdag!

Melvin de Jong (u12 jaar -38 kg):

Melvin mocht de spits afbijten in zijn klasse en mocht ook gelijk als eerste starten van de wedstrijddag! Cavor uit Montenegro werd gelijk naar de herkansingsronde verwezen waarna Ilic (BIH) te sterk was voor Melvin. Daarna was de latere Bronzenmedaille winnaar Leone uit Italië, die via een diskwalificatie naar de herkansingsronde was gekomen, de sluitpost voor het brons.

Shreyas Dasrath (u12 +50 kg):

Shreyas had een vrijloting in de plusklasse en was ook de lichtste. De een was nog groter en zwaarder dan de andere. Door de vrijloting stond Shreyas al in de halve finale en mocht daardoor al zeker voor de medailles. Bij winst tegen de Griek Kaludimos was de Finale een feit en dus ook zilver of goud, bij verlies mocht Shreyas om het brons. Kaludimos werd met 8-4 naar de troostfinale verwezen waarna Samiotis, eveneens uit Griekenland, de laastste obstakel voor Goud was. Met een riante voorsprong van 18-6 (waarvan 5 strafpunten voor Shreyas) moest Shreyas in de laastste halve minuut geen straf meer incasseren om Diskwalificatie te voorkomen en het Goud te verliezen. Heel tactisch en actief wist hij de wedstrijd uit te spelen waardoor hij zijn eerste grote internationale Kampioenschap achter zijn naam mag schrijven!!

Jay Neutink (u18 -66 kg Newaza/BJJ):

Na een latertje van de dag ervoor, want na het mislopen van het diner in het Hotel werd er ook de bestelde pizza misgelopen en ging het kamerlicht pas na 02.00 s’nachts uit, moest Jay gelukkig wat later op de dag starten en kwam de bye ook goed van pas. Echter tegen de Roemeen Popa was Jay er nog niet echt bij en liep achter de feiten aan. In de herkansingsronde was Jay weer scherp en versloeg Nenezic (MNE), Zozuwa (Ukr) en om het Brons moest de Roemeen Teisanu aftikken! Brons voor Jay!

Dominique Oost (Adults -52 kg):

Na pas gestopt te zijn bij de Nationale ploeg dacht Dominique nog even leuk en gezellig mee te doen met de Balkan Open, niet wetende dat haar poule voornamelijk bestond uit wereldtoppers. Met de huidige Wereldkampioene Gaspard (Fra), Oud-Wereldkampioene (-48 kg) Porcile (Ita) en de vice-Wereldkampioene u21 (-48 kg) Ciornei uit Roemenië moest ze aan de bak. De eerste partij tegen de Poolse Siminska werd op punten gewonnen, waarna Porcile (Ita) en Ciornei (Rou) met Full Ippon te sterk waren. Tegen de huidige Wereldkampioene Gaspard kon Dominique de schade beperkt houden en verloor slechts met punten waarna Dominique op de 4e plaats eindigde.