NK -15: geen medailles wel goed judo!

09 april 2019
Door: John Zwalve

Zaterdag 6 april werden in Leek de Nederlandse Kampioenschappen gehouden waar 6 judoka’s van Budoschool Yotosama zich via de District Kampioenschappen hadden geplaatst. Vorig jaar wisten Gwen (laatste jaars) en Amy (1e jaars) een bronzen en zilveren medaille mee naar huis te nemen maar dit jaar deden alle deelnemers voor het eerst mee en was ervaring opdoen de prijs die ze mee naar huis mochten nemen.

Demi van Winden en Maxime Voortman:

Maxime (-36 kg) en Demi (-44 kg) vonden het nog al spannend. Maxime was dusdanig zenuwachtig dat ze niet geheel haar zelf was. Ze wist nog wel 1 partij te winnen maar werd vroeg uitgeschakeld.

Demi gaf goed partij maar verloor haar eerste partij. Ook haar 2e partij had ze kunnen winnen maar moest aftikken op een onreglementaire verwurging op het gezicht. Beide meiden hoeven niet onder te doen aan de rest van de deelnemers wat moed geeft voor de komende edities!

Jaimy Kat, Tim Brabander en Lucas Meijer:
Jaimy Kat had een vrijloting en wist daarna vrij eenvoudig te winnen met een sankaku. In de kwartfinale was de latere Kampioen nog een maatje te groot waarna hij zich goed herpakte in de herkansingronde. Daar stond hij halverwege de partij voor op wazari maar kon de concentratie niet volhouden tot het eind van de wedstrijd. Hij kreeg nog 2 wazari’s tegen en zag later zijn tegenstander het Brons pakken, dus daar had ook zeker meer ingezeten.

Tim Brabander begon erg sterk als eerste jaars -15. Binnen luttele seconde had hij zijn eerste partij al gewonnen en de volgende partij stond een niet onbekende sterke tegenstander hem op te wachten. De gehele partij was Tim de baas en liet een hoop kansen onbenut, in de Golden Score was het dezelfde scenario totdat hij in een verwurging belandde. Tim was zo erg teleurgesteld dat hij niet scherp aan de herkansingronde begon en snel op zijn rug belandde..

Lucas Meijer begon ook goed aan het NK, hij won ook snel op Ippon. Maar ook Lucas kon de concentratie en scherpte niet doortrekken in de volgende partij. Onnodig verloor Lucas terwijl zijn tegenstander zelfs de halve finale bereikte! In de herkansingronde wist Lucas zich weer te herpakken en won twee maal met Ippon. Totdat hij onverwachts de mat op moest en totaal niet voorbereid aan zijn partij begon en daardoor ook zijn  NK avontuur ten einde kwam.

Rick Jansen:
Rick Jansen had ook de luxe van een vrijloting, de net naar de -66 kg  doorgeschoven Rick kwam nog massa en kracht te kort maar wist ondanks dat twee keer snel met Ippon te winnen en bereikte de halve Finale. Hier moest hij zich helaas gewonnen geven waarna de partij om Brons restte. Ook hier gaf Rick goed partij en was een aantal keer dicht bij een score maar trok toch aan het kortste eind.

Uitslag:
Rick Jansen                    -66 kg    5e
Jaimy Kat                        -34 kg    9e
Lucas Meijer                   -60 kg    9e
Maxime Voortman        -36 kg    –
Demi van Winden          -44 kg   –
Tim Brabander               -50 kg   –