Jiu-Jitsu Medailles op Parijs Open!

03 mei 2016
Door: John Zwalve

Tijdens de Paris Open Grand Slam Jiu-Jitsu Kampioenschappen, waar punten voor de World Games (alternatieve “Olympische Spelen”) te behalen viel, hebben Raèfen Passage (-55 kg) en Cynthia Schellingerhout (-70 kg) ,van Budoschool Yotosama, goede zaken gedaan!

In het “Olympisch jaar” (het jaar waar de laatste ranking punten behaald kunnen worden) voor de Worldgames, was het Paris Open erg sterk bezet, met de gehele wereld top aanwezig een moeilijke taak om op het podium te beëindigen. Raèfen Passage wist in de klasse -55 kg via zeges op Ben Salah (Fra) en de Franse Kampioene Poyard de halve finale te bereiken. Hier versperde Wereldkampioene Bieronska (Pol) de weg naar de finale waarna om het brons Durand Fleury werd verslagen.

Cynthia Schellingerhout maakte een mooie rentree na een lange rustperiode in verband blessureleed. In de klasse -70 kg was er geen schijn van dat ze 5 maanden uit de roulatie is geweest, na winst op de Française Khattou en de Deense Tanzar (Wereldkampioene Aspiranten) werd ook de Poolse Mackowiak (3e WK) in de halve finale verslagen. In de Finale was nu nog Bauer te sterk en mocht Cynthia het zilver ontvangen.

Zowel Raèfen als Cynthia hebben door dit resultaat hun positie in de top 6 ranking voor de World Games (2017) verstevigd.

De overige Jiu-Jitsuka’s van Yotosama vochten wat ze waard waren!

-55 kg:

In de klasse -55 kg waren ook Chabeli Arenberg Peeters en Mariëlle Kouwenberg in actief. Chabeli wist haar eerste partij te winnen van de Française Labarde maar stuitte daarna tegen Wereldkampioene Bieronska uit Polen. Mariëlle moest in haar debuut bij de Senioren gelijk openen tegen vice-Wereldkampioene Beauchet (Fra), die ze slechts met 15-11 verloor. In de herkansingsronde was Weinhandl (Aut) haar met 1 punt te slim af. Chabeli moest in haar herkansingsronde daarna tegen diezelfde Weinhandl en versloeg waarna Bekher (oud-Wereldkampioene?) haar de weg voor eremetaal versperde.

-62 kg:

Ook hier hadden we een debuut bij de Senioren te weten Anne van der Brugge. Anne moest openen tegen oud Junioren Wereldkampioene Vistam (Swe). Ondanks dat ze al jaren bij elkaar zitten was dit de eerste keer dat ze tegen elkaar stonden, een wens van Anne die uit kwam. Vistam werd vrij eenvoudig met 11-5 langs de kant gezet waarna de sterke Russin Medvedeva haar op stond te wachten. Medvedeva staat regelmatig bij de top 3 dus dit was een goede graadmeter waar Anne in het Senioren circuit staat. In een voortvarende partij waar Anne dik voor stond op punten werd een moment van onoplettendheid duur gestraft met een ippon in de 2e en 3e fase, waarna met nog vrij lang te gaan ook de beslissende 1e fase viel.

Melissa Jol was de andere troef in de klasse -62 kg. Melissa heeft duidelijk haar vorm te pakken en meerdere nominaties achter haar naam gezet. Echter tegen de lange Barisione (Ita) wist ze geen raad en zag de winst naar de Italiaanse gaan. In de herkansingsronde trof ze echter clubgenootje Anne, waar Melissa goed voor de dag kwam. Beide waren zeer afwachtend en hadden al meerdere straffen gehad. Met 2 punten voorsprong werden ze beide gediskwalificeerd waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Op merkwaardige reden werd echter de punten weer op nul gezet waarna er weer een zeer spannende partij volgde die in de slotseconde beslist werd door Anne.

Anne moest vervolgens tegen de lastige lange Freudenberger (Ger), en opnieuw had Anne een diskwalificatie te pakken waardoor haar toernooi eindigde.

-69 kg:

Fabian van der Wielen moest openen tegen de Belg Covyn. Fabian ging goed van start maar werd verrast en belande in een houdgreep op de rand van de mat. Ondanks dat de houdgreep buiten de mat was lieten de scheidsrechters, ondanks aangeven van hun collega, de tijd toch doorgaan waardoor Fabian tegen een lastige achterstand (ippon in de 2e é 3e fase) keek. Ook voor Fabian viel uiteindelijke de beslissende ippon in de 1e fase waarna hij in de herkansingsronde tegen de Spanjaard Valdimeso moest. Met vechtlust wist Fabian deze partij in de slotsecondes naar zich toe te trekken waarna helaas oud rivaal Bachmann hem de weg versperde naar eremetaal.

+94 kg:

Wouter Visser was onze zwaarste troef van die dag. Ondanks dat hij onze zwaarste troef is, is hij de lichtste in de klasse +94 kg. In de openingspartij tegen de Franse Kampioen Terbeche, kwam Wouter net fysiek te kort. Hierna voelde Wouter zich niet lekker en ondanks een kort bezoek op het toilet stapte hij toch de wedstrijdmat op. Met alle energie wat hij nog had vocht Wouter wat hij waard was maar kon de Spanjaard Alvarez hem net nog de baas. Waardoor ook het toernooi van Wouter eindigde.

uitslagen poules

Foto’s Marcel Kouwenberg: