In memoriam: Joop Gouweleeuw

30 januari 2017 | | |
Door: John Zwalve

Tot ons groot verdriet hebben we te horen gekregen dat Meester Joop, van Budo Gouweleeuw (onderdeel van de Samenwerkingsverband Judo Team Haaglanden) afgelopen zondag 29 januari op 76-jarige leeftijd is overleden.

Hij was in het bezit van de 8e Dan Judo en 4e Dan jiujitsu. Joop Gouweleeuw functioneerde als lid van de bondsraad en als lid van de gradencommissie judo van het district Zuid-Holland. Daarnaast runde hij sinds 1965 samen met zijn vrouw sportschool Budo Gouweleeuw Delft.

De heer Gouweleeuw is geboren op 5 september 1940. In 1955 kwam hij aanraking met judo. In zijn actieve loopbaan als judoka heeft hij vele successen behaald. Zijn eerste Nederlandse titel behaalde hij als bruine band op 31 januari 1961 in Krasnapolsky in Amsterdam door een overwinning in de finale op Carel Zappeij. In 1964 en 1966 werd hij wederom nationaal kampioen. In 1965 veroverde hij op de Europese kampioenschappen in de klasse tot 93 kilogram zilver en in 1966 werd hij in dat gewicht Europees kampioen. Ook nam hij deel aan de Olympische Spelen in Tokio (1964), waar hij vierde werd. Daarnaast was Gouweleeuw een tijdje A-scheidsrechter en nationaal scheidsrechter.

Wij wensen de famile Gouweleeuw en alle budoleden van Budo Gouweleeuw héél véél sterkte met dit groot verlies en zullen Meester Joop als een groot man en groot voorbeeld herinneren.

-Familie Zwalve-