4 EK Medailles Yotosama!!

30 mei 2014 | | | |
Door: John Zwalve

Tijdens het Europees Kampioenschap Jiu-Jitsu -18 & -21 jaar hebben Mariëlle Kouwenberg, Anne van der Brugge, Frank Kouwenberg, Chabeli Arenberg Peeters en Cynthia Schellingerhout Yotosama én Nederland weer op de kaart gezet! Van de 5 deelnemers hebben er maar liefst 4 een medaille weten te bemachtigen en streden alle Kemphanen om de medailles. Alleen Frank greep na een hevige strijd om het brons net naast een medaille…

Het Nederlands Team, onder begeleiding van de Bondscoaches Taco Morren en Barry van Bommel, het Medisch Team Frans Hendriks en Eric Stoutjesdijk, en de Club Coaches Colin Kist (Sportinn Steenwijk), Jeffrey Bok (van Diermen Sport), Allard Schulenklopper (Den Edel Fun To Be Fit) en natuurlijk John Zwalve, heeft in totaal 12 medailles weten te veroveren waaronder 3 zilveren en 9 bronzen! Daarnaast kreeg Mariëlle Kouwenberg de sportiviteitsprijs, mede doordat ze na een klap op haar oor het resterende toernooi aan 1 kant doof was…

Hier het verslag van onze Kanjers!

Foto’s Dag 1 Foto’s Dag 2 Foto’s Thuiskomst

Dag 1: Anne van der Brugge en Cynthia Schellingerhout.

Anne van der Brugge (Aspiranten -57 kg):

Anne begon voortvarend van start, met een maar liefst 18-0 zege op de Duitse Carolin Peter om vervolgens de Russin Elizaveta Kondrashove met 8-2 te verslaan. In de halve finale werd de Sloveense Brina Kolenc met 10-1 langszij gezet. In de Finale tegen de Belgische Licai Pourtois, begonnen beide kemphanen voorzichtig. Na de WK finale leek deze Finale een tactisch spelletje te worden wat in het voordeel van de Belgische kwam. Met slechts 1 punt achterstand moest Anne in de laatste slotsecondes de 2e fase ontlopen door uit de mat te gaan. Een straf moest er geïncasseerd worden en ook de laatste “alles of niets” poging ging verloren waardoor de winst met 9-6 naar de Belg ging. Toch weer een mooie medaille voor Anne van der Brugge in de klasse -57 kg.

Cynthia Schellingerhout (Junioren -70 kg):

Cynthia (-70 kg) had het niet echt mee dit kampioenschap. Tegen de Russin Ekaterina Vorobeva kwam ze op achterstand maar wist ze toch nog de partij in een 16-13 winst om te zetten. In de halve finale tegen de Sloveense Anja Laznik, kwam Cynthia opnieuw op een achterstand. Dit keer kon de achterstand niet weg gewerkt worden en moest er vlak voor tijd een Full Ippon zege geforceerd worden. Na al de 1e fase en 2e fase achter haar naam te hebben leek dit ook nog te lukken. Op een slimme manier kwam Cynthia in de 3e fase terecht en kreeg de Sloveense in een armklem, echter de hoofdscheidsrecher tikte Cynthia aan en riep Matte, vanwege het aftikken van Laznik, maar twijfelde weer en liet de partij verder gaan. Cynthia had de spanning op de arm alweer losgelaten waardoor de Sloveense alsnog aan de Full Ippon kon ontsnappen. Hierdoor bereikte Laznik wel de Finale, die ze ook nog wist te winnen, en was Cynthia gedoemd voor de wedstrijd om het brons.
Tegen de Zweedse Johanna Sand leek het een zeer moeilijke opgave om deze wedstrijd, met het thuis publiek, winnen af te sluiten. Nu begon Cynthia voortvaren en had al snel een voorsprong uitgebreid naar 5-0. Echter de Zweedse kwam sterk terug waardoor de stand gelijk kwam. In de laatste fase wist de Zweedse zelfs op 1 punt verschil voor te komen en moest Cynthia alles op alles zetten om toch nog met een goed gevoel huiswaarts te keren. Met een laatste inspanning, die helemaal uit haar tenen moest komen, wist ze Sand nog met ippon te werpen en de slotsecondes tactisch op de grond uit te spelen, Brons!!

Dag 2: Mariëlle Kouwenberg, Chabeli Arenberg Peeters en Frank Kouwenberg.

Mariëlle Kouwenberg (Aspiranten -52 kg):

Mariëlle moest openen tegen de Oostenrijkse Anna Fuhrman, ondanks dat Mariëlle veel punten behaalde in de 1e fase moest ze ook veel strafpunten incasseren. Met een 14-10 eindstand werd de volgende ronde behaald waar de Russin Ekaterine Vashyaeva haar volgende tegenstandster was. Mariëlle begon goed aan de partij en wist een voorsprong op te bouwen, maar een klap op haar oor bezorgde wat paniek. Geen gehoor aan haar linkerzijde, en Mariëlle vervolgende redelijk van slag haar partij. De Russin wist hier goed gebruik van te maken en kwam steeds dichterbij.  Met de 1e fase en de 2e fase in haar broekzak kon de Russin Mariëlle nog werpen met een Sumi Geashi, maar Mariëlle wist nog een ippon te voorkomen en kon de partij met 11-9 winnen af sluiten! In de Halve Finale wachtte de Griekse Dimitra-Maria Fellouri, die na een zwaar bevochte partij met 10-9 aan de kant werd gezet. In de FINALE wachtte de vice-Wereldkampioene Klaudia Pawlowska uit Polen. Mariëlle wist op voorsprong te komen maar moest deze weer weg geven door middel van straffen. De Poolse speelde slik en bleef lang in de 2e en 3e fase en bezorgde Mariëlle straf op straf. Hierdoor kreeg Mariëlle een Chui vanwege het niet luisteren naar de Scheids. In de 1e fase wist Mariëlle steeds te scoren maar de Poolse sloeg deze fase over, wat haar ook een chui opleverde voor het niet luisteren. Met slechts 3 punten achterstand en 14 secondes op de klok kon Mariëlle de wedstrijd nog naar haar toe trekken echter opnieuw sloeg de Poolse de 1e fase over en duwde Mariëlle uit de mat. In plaats van dat de Poolse de chui kreeg voor het opnieuw niet luisteren was Mariëlle de dupe en kreeg haar tweede chui wat resulteerde in een Hansukomake (diskwalificatie) en het misgrijpen van de Europese Titel…Toch wéér een medaille voor Mariëlle, en ook weer een treetje hoger, dus uiteindelijke wél mooi ZILVER!!

Chabeli Arenberg Peeters (Junioren -55 kg):

Chabeli maakte haar debuut op dit hoogste Europese schavot! Haar openingspartij was gelijk tegen de Aspiranten Wereldkampioene Rebekka Dahl uit Denemarken. Chabeli voerde goed het gemaakte plan uit waardoor Dahl niet veel had in te brengen. Al vrij snel zag Chabeli de 3 groene bordjes op het score bord (Full Ippon) en kon zich opmaken voor de wedstrijd tegen Kiriaki Chrisanthakopoulou uit Griekenland. De Griekse was een lastige afwachtende tegenstandster die vooral haar benen gebruikte. Chabeli moest zich aan het tactisch plan houden waardoor er eigenlijk weinig gebeurde. Na anderhalve minuut hadden beide dames een chui te pakken voor het niet luisteren naar de scheidsrechters. Nu moest Chabeli wel meer initiatief tonen maar kwam daardoor wel op een lichte achterstand. In de laatste secondes van de wedstrijd stond Chabeli met 1 punt achter en wist deze via de 1e fase en een mooie worp om te buigen in een 12-10 eindstand, Halve Finale! Hier was de Italiaanse Jessica Scricciolo het volgende obstakel. De Italiaanse draait al wat jaartjes mee bij de Junioren en Senioren, en was ook dit keer een maatje te groot. Chabeli wist het wel langer vol te houden dan in Parijs tegen de latere Kampioene, en kon zich opmaken voor de wedstrijd om brons. Om het brons moest Chabeli opnieuw tegen Rebekka Dahl, die zich via de verliezers ronde zo ver had terug geknokt. Het leek een zware opgave te worden om opnieuw van Dahl te winnen maar niets was minder waar, opnieuw moest Dahl er met Full Ippon aan geloven en behaalde Chabeli op heet eerste Grote Toernooi gelijk het BRONS!!


Frank Kouwenberg (Aspiranten +81 kg):

Bij de zeer grote jongens moest Frank beginnen tegen de Rus Vladimir Stanin. Frank begon goed en wist een voorsprong uit te bouwen. Echter tegen het einde van de wedstrijd wist de  Rus Frank toch nog te werpen en kwam Frank in een muurvaste houdgreep. In de herkansing ronde was de Griek Konstantinos Nakos het volgende obstakel. Ook hier wist Frank goed uit de verf te komen in de 1e fase en speelde de wedstrijd tactisch uit. Met een 10-6 eindstand kon Frank zich opmaken voor de wedstrijd om het Brons! De 118 kg wegende nummer 3 van de Wereld, Enej Marinic uit Slovenië, was de volgende tegenstander die tussen Frank en het brons in stond. Een gevecht tussen David en Goliath, die in deze versie voor Goliath was. Met opgeheven hoofd, wat aardig was toegetakeld door de Sloveense Reus, moest Frank zijn meerdere erkennen in Marinic en werd verdienstelijk 5e van Europa!